Scroll Top

Η Αγιουρβεδα ειναι η επιστημη της φυσης

DSCF1538

      Πριν δέκα χρόνια , έβλεπα τηλεόραση και ο Κωστάκης, ο γατούλης μου τότε, περπατούσε δεξιά και αριστερά ασταμάτητα. Εγώ και η Σέσιλ τον παρακολουθούσαμε με τα μάτια … Μια φορά στο κτηνίατρο, είπα: “Είναι γιατί είναι VATA”. Ο κτηνίατρος με  κοίταξε απορημένος ….”Αγιουρβέδα” του εξήγησα… Σαν να μην είχα πει τίποτα.

  Τι είναι η Αγιουρβέδα και πώς μπλέκεται ο Κωστάκης εκεί;
      «Η Αγιουρβέδα θεωρείται από πολλούς μελετητές ως η αρχαιότερη θεραπευτική επιστήμη. Η γνώση της Αγιουρβέδα προέρχεται από την Ινδία πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια και συχνά ονομάζεται «Μητέρα όλων των Θεραπευτικών». Προέρχεται από τον αρχαίο Βεδικό πολιτισμό: Η Atharva Veda διδάχθηκε για πολλές χιλιάδες χρόνια σε μια προφορική παράδοση από καταξιωμένους δασκάλους στους μαθητές τους. Μερικές από αυτές τις πανάρχαιες γνώσεις αναμένεται να εκτυπωθούν, αλλά πολλές από αυτές είναι απρόσιτες. Οι αρχές πολλών από τα φυσικά θεραπευτικά συστήματα που είναι πλέον γνωστά στη Δύση έχουν τις ρίζες τους στην Αγιουρβέδα, συμπεριλαμβανομένης της Ομοιοπαθητικής και της Θεραπείας Πολικότητας. “(1)

     Στην πραγματικότητα, η Αγιουρβέδα σημαίνει «Η επιστήμη της ζωής» Το Ayus στα Σανσκριτικά σημαίνει Ζωή (το Ayush σημαίνει μεγάλη διάρκεια ζωής) και το VEDA όπως η λατινική ετυμολογία σημαίνει: δείτε, γνώση, επιστήμη.
     Πριν από εκατομμύρια χρόνια, οι πρόγονοι μας δεν είχαν: Διαδίκτυο, τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, Βικιπαίδεια ούτε κανένα τρόπο μάθησης να ζουν, να επιβιώνουν και να ευδοκιμούν.Οι άνθρωποι κοιτούσαν στην φύση για όλες τις ανάγκες τους : Τρόφιμα, συναισθήματα, θεραπεία, προστασία και επιβίωση. Έπρεπε να μάθουν από τα ζώα και τα φυτά που τους περιέβαλλαν και από τα αστέρια, τους ουρανούς, τον αέρα, τους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες …. φύση. Η φύση ήταν ο δάσκαλος και η παρατήρηση και η πρακτική ήταν οι μέθοδοι.
      Αν είχαμε μια χρονομηχανή, θα πηγαίναμε πίσω στο χρόνο και δεν θα καθόμασταν πια….Η ζωή στην φύση  θα ήταν η  εμπειρία ζωής.
     Οι αρχαίοι άνθρωποι άρχισαν να παρατηρούν τη Φύση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν 5 στοιχεία: Αιθέρας, αέρας, πυρ ύδωρ και γη. Πώς ήρθαν στον Αιθέρα; Λοιπόν, οι αρχαίοι άνθρωποι ήταν πολύ βαθιά πνευματικά όντα και μερικά άτομα σαν κι αυτά είναι ακόμα ζωντανά σήμερα. Η Anna Breytenbach (animal communicator), στο ντοκιμαντέρ της: «The animal Communicator » εξηγεί ότι η παρακολούθηση ήταν η προέλευση της ικανότητας επικοινωνίας με το ζώο, ενώ κυνηγούσε.
     Και ο Rudolf Steiner, ιδρυτής της Ανθρωποσοφίας, δηλώνει ότι: «Οι Έλληνες δεν σκέφτηκαν σκέψεις στον ίδιο βαθμό. είδαν τις σκέψεις που τους ήρθαν έξω από τον κόσμο που αντιλήφθηκαν γύρω τους. Αντί να είναι απλώς μπλε ή κόκκινο, το μπλε και το κόκκινο στον κόσμο γύρω τους τους είπε τις σκέψεις που θα σκέφτονταν τότε. Αυτό δημιούργησε μια οικεία σχέση με τον κόσμο. Δημιούργησε επίσης μια έντονη αίσθηση σύνδεσης με ένα περιβάλλον που είχε πνευματικές ιδιότητες. Η φύση του ανθρώπου ήταν τελείως διαφορετική στην τέταρτη μετά την Ατλαντική περίοδο, και επομένως οι αντιλήψεις ήταν διαφορετικές. “ Rudolf Steiner, Dornach, 1917
 
     Αυτά τα 5 στοιχεία (γη, νερό, φωτιά, αέρας και αιθέρας) υπάρχουν μέσα σε κάθε ύπαρξη, σύμφωνα με έναν από τους κύριους ερμητικούς νόμους: «Ως άνω , ούτως κάτω, ως κάτω, ούτως άνω». Η Γη (ή “σκληρή ύλη”) μας δίνει μορφή, είναι παρούσα στα σωματίδια μας (πρωτόνια και ηλεκτρόνια), είναι τα οστά μας, διατηρώντας μας δυνατούς και σταθερούς. Το νερό είναι το υγρό που κρατά όλα τα σωματίδια μας ενωμένα, όπως το Κυτταρόπλασμα των κυττάρων μας. Η φωτιά είναι η ενέργεια που μας μεταμορφώνει, όπως η ενέργειά μας που παράγεται όταν το φαγητό μεταβολίζεται. Ο αέρας είναι η κίνηση που κάνει ο άνεμος γύρω από τη γη, η κίνηση που κάνουν τα ηλεκτρόνια, η κίνηση του αίματός μας από και προς την καρδιά και ο Αιθέρας είναι ο «κενός χώρος» που δεν είναι πραγματικά άδειος.
Αυτά τα 5 στοιχεία θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε τρεις κύριες ενέργειες ή χαρακτηριστικά ενός όντος: Vata, Pita και Kapha. Η Kapha είναι Γη και το νερό Η Pita είναι φωτιά Το Vata είναι αέρας και ο Αιθέρας.
        Πώς άρχισαν όλα;
     Οι πρόγονοί μας είχαν παρατηρήσει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε: Ζώα, φυτά και ανθρώπους. Τα ζώα θα μπορούσαν να χωριστούν σε υποκατηγορίες:επιθετικά, όπως τα λιοντάρια, να κυνηγούν το θήραμά τους, ειρηνικά και ήρεμα, γεμάτα σοφία, όπως ελέφαντες όταν κάνουν ηλιοθεραπεία , ή απλά κινητά και άγρια, όπως τα πουλιά που δεν θα αφήσουν κανέναν να πλησιάσει χωρίς να φύγουν. Οι άνθρωποι παρατήρησαν επίσης ότι ο καιρός είχε τα ίδια χαρακτηριστικά: Θα μπορούσε να είναι: ήρεμο υγρό βαρύ ή θυελλώδες κρύο και ξηρό, ή ζεστό και θυελλώδες. Πολύ σύντομα, άρχισαν να βρίσκουν λέξεις για αυτά τα χαρακτηριστικά και να παρατηρούν ότι είχαν σχέση με το πώς ένιωθαν. Θα φοβόταν το λιοντάρι, σεβασμό στον ελέφαντα και ήξεραν πόσο δύσκολο θα ήταν να πιάσει ένα πουλί. Το ίδιο πράγμα με τον καιρό: ένας κρύος, υγρός καιρός θα έκανε τα οστά τους να πονάνε, ένας ξηρός καιρός θα τους έκανε διψασμένους και θα μπορούσε να προκαλέσει αφυδάτωση και ένας θυελλώδης καιρός θα μπορούσε να σκοτώσει με τον επικίνδυνο κεραυνό. Στη συνέχεια, διασκέδαζαν (είμαι σίγουρη) παρατηρώντας ότι οι άνθρωποι είχαν τις ίδιες κατηγορίες – μερικοί ήταν καλοί στο κυνήγι, άλλοι ήταν καλοί σαμάνοι και θεραπευτές και άλλοι μπορούσαν να τρέξουν πολύ γρήγορα και να πιάσουν το θήραμα. Μερικοί άνθρωποι θα έτρωγαν πολύ, άλλοι όχι, κάποιοι θα προτιμούσαν το κρέας, άλλοι φρούτα… .. Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, σήμερα, είναι μόνο η αποδοχή μας από τους άλλους που άλλαξαν.
 
     Παρατήρησαν ότι ο ελέφαντας είχε στοιχεία της γης και του νερού (Kapha), το λιοντάρι είχε το στοιχείο της φωτιάς (Pita) και το άγριο πουλί, δύσκολο να πιάσει, όπως ο άνεμος, θα ήταν τότε το Vata. Πιθανότατα βρήκαν πολύ πιο εύκολο να ζήσουν και να επιβιώσουν, κατηγοριοποιώντας: ζώα, φυτά, καιρός, φύση και ανθρώπους σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία. Εάν γνωρίζετε ότι η φωτιά μπορεί να σας κάψει, θα είστε προσεκτικοί γύρω του, αν γνωρίζετε ότι το λιοντάρι μπορεί να είναι επιθετικό, δεν θα το πλησιάσετε και αν γνωρίζετε ότι ένα πουλί θα πετάξει … δεν θα τον κυνηγήσετε με τα πόδια.
 
     Άρχισαν επίσης να κατηγοριοποιούν: τρόφιμα, γεύσεις, ήχους, καιρό, επιφάνειες, θερμοκρασίες και ανθρώπους. Συνειδητοποίησαν ότι ένα φυτό Kapha θα ήταν χρήσιμο για την επούλωση , όπως το Μύρο χρησιμοποιήθηκε σε βάλσαμο για τους στρατιώτες της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Ενώ ένα πικρό φυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ασθένειας του ήπατος, όπως η δυσπεψία.
 
    Το VATA είναι: τραχύ, ξηρό, κρύο φως και κινείται Το PITA είναι: υγρό, λιπαρό, ζεστό, ελαφρύ και οξύ Το Kapha είναι: σταθερό, λιπαρό, κρύο, βαρύ και γλυκό.
        Τι να κάνουμε με όλα αυτά;
     Λοιπόν, πρώτα απ ‘όλα, η Αγιουρβέδα δεν είναι τόσο απλή. Μου πήρε δύο χρόνια σπουδών με τον υπέροχο δάσκαλό μου: Ανδρέα Τσουρούκτσογλου για να το καταλάβω για τον εαυτό μου και τα ζώα μου. Αλλά με βοήθησε να καταλάβω την προσωπικότητά μου (θυμηθείτε τους Sutras; «Γνωρίστε τον εαυτό σας) και τις προσωπικότητες των γατών μου.
     Τώρα γυρίζουμε στον Κωστάκη που δεν σταματάει να μετακινείται αριστερά και δεξιά (σαν την μαμά του)…Πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια και στο τέλος της ζωής του “στέγνωσε” από το υπερβολικό Vata που περικυκλώνει την οικογένεια μας. Τα στοιχεία μας μπορεί να είναι καλά για εμάς, αλλά όταν υπερβαίνουν την ποσότητα… μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η υπερβολική ποσότητα γης ή ύλης προκαλεί παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις, πολύ νερό μπορεί να μάς πνίξει και πολύς αέρας μπορεί να σας στεγνώσει. Ο δάσκαλός μου λέει ότι, όταν γερνάμε, τείνουμε να πηγαίνουμε στο Vata, στον αέρα … γινόμαστε πιο αδύναμοι και πιο ξηροί. Το κολλαγόνο μας στεγνώνει, οι μύες μας στεγνώνουν και γίνονται σκληροί, μέχρι να γίνουμε αιθέρας, πνεύμα.
 
     Ο σκοπός του άρθρου μου δεν είναι να σας καθοδηγήσω. Η Αγιουρβέδα είναι πολύ περίπλοκη για να την αναλύσεις σε ένα άρθρο, αλλά ελπίζω να σας ενθαρρύνει να αρχίσετε να διαβάζετε και να ερευνάτε. Ο δάσκαλος μου, ο γιατρός Ανδρέας Τουρουκτσόγλου έγραψε ένα βιβλίο ¨” Ayurveda, η επιστήμη της ζωής” Εκδόσεις Ayurveda Hellas.
                               Που είμαστε τώρα;

     Αυτήν τη στιγμή, είμαστε πιο απομακρυσμένοι από το φυσικό μας περιβάλλον που θα μπορούσαμε να είμαστε, και πρόκειται να συνδεθούμε με έναν κύριο υπολογιστή (δείτε: Ο Elon Musk θέλει να συνδέσει τον εγκέφαλό σας με τον υπολογιστή (2)) Έχουμε πραγματικά το δικαίωμα να απορρίψτε το σώμα που μας δόθηκε; Έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε το DNA μας; Είσαι χαρούμενος εκεί που πηγαίνεις;
 
 
     Αυτά είναι ερωτήματα που ο καθένας από εμάς πρέπει να κάνει στον εαυτό μας. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι και τώρα είναι η ώρα να διαλέξουμε πού θέλουμε να πάμε.
  1. https://www.ayurveda.com/resources/articles/ayurveda-a-brief-introduction-and-guide
  2. https://www.theguardian.com/technology/2017/mar/28/elon-musk-merge-brains-computers-neuralink

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.