Η πλειοψηφία των ανθρώπων νομίζει ότι είναι ένας είδος μάλαξης, κάτι που δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα .
Το TTouch είναι μια ευγενής, θετική μέθοδος που συνδυάζει αγγίγματα, τυλίγματα (wraps) και ασκήσεις εδάφους για να βελτιώσει τον συντονισμό και την ισορροπία. Καλή φυσική ισορροπία επηρεάζει θετικά συναισθηματικές και ψυχικές καταστάσεις, βοηθώντας το ζώο να είναι πιο ήρεμο και αυξάνοντας την δυνατότητα εστίασής του. Αυτό τού επιτρέπει να δημιουργήσει καλύτερο αυτοέλεγχο και αυτοπεποίθηση.
Η Λίντα μεγάλωσε σε φάρμα στον Καναδά. Ήταν εκπαιδεύτρια αλόγων και , μετά από διάβασμα ενός βιβλίου, αποφάσισε να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα. Παντρεύτηκε τον Wentworth Tellington και δημιούργησαν το Pacific coast Equestrian Research Farm in Los Osos, California. Το 1974 , ακόμα δεν ήτανε ικανοποιημένη με τον σύστημα εκπαίδευσης αλόγων: τα άφησε όλα και πήγε στη Γερμανία . Εκεί άκουσε για τον Moshe Feldenkrais και γύρισε στην Αμερική για να σπουδάσει μαζί του στο San Francisco. Μετά, αποφάσισε να δοκιμάσει τις αρχές της μεθόδου Feldenkrais με τα άλογα. Συνεχίζοντας τις σπουδές της, πήγε στην Ρεκεν, Γερμανία να συνεχίσει και ένα μεγάλο πρόγραμμα έρευνα με την Ursula Bruns (TEAM= Tellington Equine awareness method). Διαβάζοντας το βιβλίο: «Άνθρωπος στην φύση του»( για το κεντρικό Νευρικό σύστημα και τα κύτταρα) , του Sir Charles Sherrington , σκέφτηκε να προσαρμόσει την μέθοδο Feldenkrais για τα ζώα. Τα αγγίγματα έχουν το σκοπό να «ερεθίζουν» με διαφορετικό τρόπο( μη-συνηθισμένο ) κάθε κύτταρο και μια μέρα, ο «κύκλος και ένα τέταρτο» γεννήθηκε, δίνοντας μια πιο βαθιά αίσθηση επικοινωνίας ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και ζώο. (1983). Μετά άλλα ζώα συμπεριλήφθηκαν στην μέθοδο.
Σε ποιόν απευθύνεται
Τα τελευταία χρόνια, με καλούν συνέχεια να λύσω θέματα με ψυχολογικά προβληματισμένα ζώα ή ζώα που έχουν χαθεί , στην Ελλάδα ή στην Αμερική. Στο 99% των περιπτώσεων βρίσκω ένα ζώο που δεν είναι χαρούμενο, ισορροπημένο ψυχολογικά ή είναι απλά φοβισμένο…πολύ φοβισμένο. Από την μια πλευρά , αυτό μου δείχνει μόνο πως τα ζώα είναι σαν τους ανθρώπους, έχουν τα ίδια συναισθήματα … Από την άλλη αναρωτιέμαι πώς και οι κηδεμόνες δεν καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται ένα ον να συνεχίζει να ζει έτσι.
Άνθρωποι και ζώα έχουν περίπου την ίδια ζωή. Γεννιούνται , μεγαλώνουν, παίζουνε, έχουν χαρά, έχουν θλίψεις και τραύματα …Αλλά αν σκεφτείτε καλά , με τους ανθρώπους , έχουν την δυνατότητα να έχουν ένα ψυχολόγο, μια θεραπεία, συμβουλευτική, κλπ …Για τα ζώα…τίποτα. Οι κηδεμόνας περιμένει ότι αφού το ζώο μπαίνει στο σπίτι του , έχει νερό και φαγητό, θα είναι μια χαρά… Αν και υπάρχουν άλλα ζώα εκει που δεν ξέρει, αν και μένει μόνος για πολύ διάστημα, αν και τον χώρισαν από την μαμά του δυο μηνών…. Αν και τού αλλάζουν σπίτι και κηδεμόνα… Έτσι και αλλιώς, το ζώο πρέπει να συνηθίζει, δεν είναι;
– Όχι, δεν είναι .
Δυστυχώς, στην εποχή μας, τα κατοικίδια έχουν γίνει εργοστάσιο παραγωγής . Ειδικά αν είναι ράτσας. Αν έχουμε ένα ακριβό σκυλί ή γάτα, θέλουμε να το ζευγαρώσουμε να παράγουμε κουτάβια (χωρίς να μιλάμε για εκτροφείς και puppy mills) και να τα πουλάμε . Και έτσι περιμένουμε μήνες και χρόνια να βρούμε το καλύτερο ζευγάρι για το ζώο μας. Δεν σκεφτόμαστε για ένα λεπτό ότι το ζώο έχει ορμόνες και υποφέρει κάθε φορά που είναι σε οίστρο . Νομίζουμε ότι είναι εντελώς φυσικό να έχουμε ενός ζώο σε ηλικία 6 7, 8 μηνών κλπ, κλειδωμένο στο σπίτι , χωρίς να είναι στειρωμένο και να βιώνει ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει. Έχετε σκεφτεί ότι είναι το ίδιο να έχετε ένα παιδί 18/19 χρονών κλειδωμένο στο σπίτι χωρίς να μπορέσει να έχει μια κανονική σεξουαλική ζωή; Μου θυμίζει την ταινία “Κυνόδοντας” του Γιώργου Λάνθιμου. Μετά θεωρούμε ότι είναι φυσικό να χωρίσουμε το κουτάβι από την μητέρα σε ένα ή δυο ή τρεις μήνες, πριν να είναι έτοιμο . Μετά όταν το κουτάβι κλάψει, τον μαλώνουμε . Σκεφτείτε.. ένα μωρό μπορεί να κλαίει…το κουτάβι; Αν είναι εγκαταλειμμένο ζώο ή έχει υποφέρει ξυλοδαρμό /κακοποίηση, περιμένουμε να μην φοβάται ή τον αφήνουμε να φοβάται χωρίς να θεωρούμε ότι δεν περνάει καλά .
Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι τα ζώα έχουν την ίδια δυσκολία προσαρμογής και χρειάζονται όχι μόνο αγάπη αλλά κατανόηση και ψυχολογικά ισορροπία .
Η Ικανότητα να μάθει/να ζει
Φαντάσου να φοβάσαι το σκοτάδι, και να βγεις από το σπίτι σου, στο σκοτάδι σιγά σιγά, και η πόρτα να κλείνει πίσω σου.
Όλοι νομίζουν ότι μπορούμε να βάλουμε ένα ζώο σε ένα σημείο που νιώθει φόβος και δίνοντας λιχουδιές ή μιλώντας του θα τού δείξουμε ότι η ζωή είναι καλή σε αυτή την φοβική κατάσταση. Μπορεί να φαίνεται αποτελεσματικό αλλά είναι σωστό να τον μάθουμε να αντιμετωπίσει το στρες με λιχουδιές; Δεν είναι καλύτερα για το ζώο να μάθει ότι είναι ικανό να έχει αυτοπεποίθηση; Για να είναι ικανό να μάθει, πρέπει να έχει ασφάλεια και ελευθερία επιλογής.
Το TTouch, σαν ήπια μέθοδος , δίνει την ελευθερία στο ζώο να ξανα-αισθανθεί το σώμα του, που είναι συνδεδεμένο με τα συναισθήματά του, και να έχει την ικανότητα να ισορροπήσει το σώμα και τα συναισθήματα. Η επιστήμονας Candance Pert PHD. έραψε το βιβλίο “ Molecules of Emotion”, δείχνοντας ότι η κυτταρική επικοινωνία είναι το δεύτερο νευρικό σύστημα του σώματος, φέρνοντας πληροφορίες σε όλο το σώμα. Με το TTouch , γίνεται μια επικοινωνία με το σώμα του ζώου που το μαθαίνει να σκέφτεται πριν και να μην αντιδρά αυτόματα. Τού δίνουμε μια επιλογή και αυτή την φορά το ζώο κρίνεται ικανό να επιλέξει μια καλύτερη συμπεριφορά . Το ζώο κρίνει μόνο του ότι ειναι ικανό να κάνει κατι που πριν τον φόβιζε.
Τότε , δεν υπάρχει εκπαιδευτής και κηδεμόνας αλλά υπάρχει μια συνεργασία ανάμεσα στον Practitioner, στον κηδεμόνα και το ζώο . Μαθαίνει τον κηδεμόνα να ‘διαβάζει” τα συναισθήματα του ζώου , να το σέβεται και τι να κάνει να το βοηθήσει μόνος του.
Το TTouch χρησιμοποιεί κάποια εργαλεία :
- ισορροπημένο λουρί
- Αγγίγματα
- Wraps
- Ασκήσεις στο έδαφος (+ λαβύρινθος)
Διαφορετικά από άλλους είδους εκπαίδευση, ο εκπαιδευτής έρχεται στην αρχή, δίνει τον προσανατολισμό, εξηγεί και μαθαίνει τον άνθρωπο να παρατηρεί και να βοηθήσει το ζώο του, και παρακολουθεί τα αποτελέσματα με τον κηδεμόνα. Ο κηδεμόνας έχει το πιο σημαντικό ρόλο και υπευθυνότητα για την εξέλιξη του ζώου του.
To TTouch υπάρχει για να τερματίσει τον πόνο μέσω της γεφύρωσης της επικοινωνίας μεταξύ των δύο κόσμων μας.
Βιβλιογραφία:
“The Tellington TTouch, Caring for animals with heart and hands” by Linda Tellington -Jones