Scroll Top

Η αρωματοθεραπεια

 

Τι είναι η αρωματοθεραπεία;

H αρωματοθεραπεία  είναι μια μορφή εναλλακτικής και ολιστικής θεραπείας που χρησιμοποιεί τα  αιθέρια  έλαια.

Ta αιθέρια έλαια είναι  φυσικές  οργανικές ενώσεις με πολύ έντονη οσμή. Εκκρίνονται  από ειδικούς αδένες, πόρους και κύτταρα αρωματικών φυτών και από τους χυμούς και ιστούς ορισμένων δένδρων. Βρίσκονται  σε ρίζες , άνθι, φύλλα, μίσχους, καρπούς σε ποικίλες  ποσότητες και θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα αιθέρια έλαια είναι η πεμπτουσία του φυτού, η ζωτική του δύναμη, η ψυχή του.

                                                                                   Πώς λειτουργούν;

Ο άνθρωπος είναι κομμάτι της φύσης.

Όπως λέει ο Κ. Lyall Watson στην « Η παλίρροια της ζωής»:

« Ο καθένας  από μας είναι ένα κινητό μουσείο. Τα υγρά  που περικλείει  το σώμα μας είναι ένα τέλειο αντίγραφο της πανάρχαιας θάλασσας, όπου απολαύσαμε την ανεξαρτησία μας, μετά την αποδέσμευση μας από το πηλό. Η συγκέντρωση του νατρίου, του ποτασίου και του χλωρίου στο αίμα μας, το κοβάλτιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος στους ιστούς μας, όλα είναι ίδια, όπως τότε που επικράτησαν για πρώτη φορά  στον αρχικό Ωκεανό. Μεταφέρουμε ακόμη αυτόν τον ωκεανό μέσα μας, δεσμευμένο για πάντα  σαν ένα ζωντανό απολίθωμα. Και μέσα σε κάθε μικρή εσωτερική θάλασσα συμβαίνει ο ίδιος παλιός αγώνας,όπως πριν  τρία δισεκατομμύρια χρόνια. Ανάμεσα στις παρατάξεις των οργανικών συνθέσεων  συμβαίνουν αδιάκοπα ανταγωνισμοί, συμμαχίες, ολοκληρωτικοί πόλεμοι, και μόνον αυτές που διαθέτουν μεγαλύτερη φυσική δύναμη η ευφυΐα, την πλέον επίμονη χημική συνεκτικότητα, επιζούν»

Κάθε αιθέριο έλαιο είναι μια σύνθετη ουσία που αποτελείται από 100-300 συστατικά που έχουν άμεση επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αιθήρ =αγνό και άσπιλων.

Κατά την σύγχρονη κβαντική  φυσική  ο συμπαντικός χώρος είναι ένας απέραντος ωκεανός ενέργειας συμπαγής και ενιαίος. Τα πάντα πλέουν μέσα σ`αυτόν τον ωκεανός ενεργειακές προεκτάσεις του. Κάθε μορφή της ύλης , που βλέπουμε και αισθανόμαστε, έμψυχη και άψυχη, είναι συμπυκνωμένη ενέργεια. Το μέρος του  σύμπαντος που εμείς θεωρούμε ως κενό είναι γεμάτο από σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια. Το φαινομενικά συμπαγές ανθρώπινο σώμα αποτελεί ουσιαστικά ένα σύνολο πυκνών ενεργειακών πεδίων. Επομένως και η νοσηρή κατάστασις του ανθρώπου (αρρώστια) είναι μια διαταραχή αυτού του πεδίου. Μια παρόμοια δυνατή μορφή ενέργειας μπορεί να διορθώσει και να επαναφέρει  την ισορροπία στο πεδίου. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί , γνώριζαν  την έννοια της ζωτικής  ενεργειακής δυνάμεως, που ζωογονεί και κυβερνά το σώμα.

Στους Έλληνες η θεωρία αυτή εμφανίζεται στους πανάρχαιους Ορφικούς Ύμνους και αναπτύσσεται αργότερα στους φυσικούς φιλόσοφους με την έννοια του αιθέρος.

Οι Κινέζοι την είπαν «τσι» και οι Ινδοί «Πράνα». Ο Γαληνός, τον 2ο Μ.Χ. αιώνα πάνω σ`αυτή την θεωρία ανέπτυξε και διετύπωσε την ιδέα ότι  η παγκόσμια αυτή ενέργεια, ο αιθήρ, η πνοή της ζωής(την ονόμασε «πν-εύμα» = «πνοή- ρεύμα»), εισπνέεται απ΄τον χώρο που μας περιβάλλει και κυκλοφορεί μέσα στο σώμα, οπού και μετατρέπεται σε ζωτικό πνεύμα του σώματος.(1)

Η χρήση των αιθέριων ελαίων  όπως είναι γνωστά σήμερα ανάγεται στο 6000 ΠΧ .Όταν ο Αιγύπτιος παθολόγος  , IMHOTEP , τότε θεός της ιατρικής και θεραπείας, σύστηνε αιθέρια έλαια για μπάνιο και μαλάξεις.

Οι  Αρχαίοι Αιγύπτιοι από το 3000ΠΧ περίπου έκαναν εισαγωγές αρωματικών φυτών (για τα αιθέρια έλαια τους) από μακρινές χώρες και τα χρησιμοποιούσαν για ποικίλους σκοπούς. Τα χρησιμοποιούσαν  σε μαγικές και θρησκευτικές τελετουργίες, σαν προσφορά στους Θεούς και για διάφορες θεραπείες. Τα χρησιμοποιούσαν επίσης  ευρέως σαν καλλυντικά καθώς και στη διαδικασία ταρίχευσης των νεκρών.

Το αιθέριο έλαιο του κέδρου ήταν πιθανών το πρώτο αιθέριο έλαιο που εξηχθει και χρησιμοποιήθηκε από Αιγύπτιους σαν καλλυντικό και ως βάση για άρωμα-επίσης το χρησιμοποιούσαν στα μείγματα που έφτιαχναν για τις μούμιες τους. (2)

Οι αρχαίες Αιγύπτιες νοικοκυρές έκαιγαν μύρο για να ξεφορτωθούν τους ψήλους. Οι Αιγυπτιακοί το χρησιμοποιούσαν  στις αναζωογονητικές μάσκες ομορφιάς, αλλά και στο βαλσάμωμα  των νεκρών τους. Υπάρχει γραπτή αναφορά για την χρήση του γύρο στο 1700 ΠΧ όταν ο Ιωσήφ πουλήθηκε  από τα αδέλφια του στο καραβάνι των Ισμαηλιτών οι καμήλες τους μετέφεραν στην Αίγυπτο βάλσαμο και μύρο. Η αρχαία Ελληνική λέξη ΜΎΡΟΝ είναι η προέλευση τις λέξεις ΜΥΡΊΖΩ  ΜΥΡΟΩ  (τρίβω με αλοιφή), ΜΪΡΙ («τρίβω» των Μαορι στην Νέα Ζηλανδία), ΜΊΛΙ («χαϊδεύω» στο Χαβάη),ΜΪΡΙ (« μέντα», πιθανώς χρησιμοποιείται για βαλσάμωμα  στους Αρχιπελάγους Τυαμότου)ΜΙΡΙ («βασιλικό» στο Ταϊτή), ΜΙΡΙ (« βαλσαμώνω» Νήσου Ραροτόνγα στις Νήσους Κουκ), και ΜΙΛΙ («τρίβω» στο Σαμόα)(3).

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι από το 3000ΠΧ  περίπου έκαναν εισαγωγές αρωματικών φυτών από μακρινές χώρες. Τα χρησιμοποιούσαν σε μαγικές και θρησκευτικές  τελετουργίες, για θεραπείες, σαν καλλυντικά και για  ταρίχευσης των νεκρών ( κανέλα). Τα συστατικά και ο τρόπος παρασκευής των αιγυπτιακών  αρωματικών σκευασμάτων διατηρήθηκαν για αιώνες στις τοιχογραφίες των τάφων μαζί  με τις ενδείξεις για την χρήση τους. Έτσι γνωρίζουμε για παράδειγμα, ότι το περίφημο άρωμα κυθη παρασκευαζόταν με την μίξη πάνω από 16 αρωματικών συστατικών, όπως ο άρκευθος, καρδάμομο, ακακία, μέντα, χέννα, μύρο, κανέλα, κυπαρίσσι κ.α. αναμεμειγμένα σε πολτό που περιείχε πάνω από 25% ρητίνη.(2)

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το Γάλβανο για να βαλσαμώσουν  τις μούμιες  και να διατηρούνται οι ιδιότητες των αιθερίων ελαίων, χρησιμοποιούσαν το δενδρολίβανο στις τελετουργίας τους για εξαγνισμό., έδιναν φασκόμηλο στις γυναίκες  για να τις κάνουν γόνιμες, και  εθεωρούνταν  τους  σπόρους των κουκουναριών των πεύκων δυναμωτικό μαζί με τον ψωμί τους. (2)

Η μέντα Χρησιμοποιόταν από τους αρχαίος Αιγυπτίους και Εβραίους. Ήταν μάλιστα ένα από  τα 16 συστατικά   του γνωστού Αιγυπτιακού αρώματος και ιάματος «KYPHI ». (2)

Στην αρχαία Ελλάδα η χρήση  αρωμάτων  και θυμιαμάτων  έχει αποδειχθεί σε ανασκαφές Μινωικών  τάφων  στην Κρήτη, που χρονολογούνται  πριν το 1500 ΠΧ . Στην Οδυσσέα ο Όμηρος(850 ΠΧ) αναφέρει για τον θυμίαμα στο ναό της Αφροδίτης στην Πάφο της Κύπρου. Από τον   6 ΠΧ  αιώνα στην αρχαία Ελλάδα αντικαταστάθηκε σταδιακά η θυσία ζωών  για θρησκευτικούς  σκοπούς , με την καύση θυμιαμάτων προς τιμή των Θεών .(2)

O Πολ Φώρ (« Η καθημερινή ζωή στην Κρήτη την Μινωική εποχή) τοποθετεί την άφιξη των Κρίτων  στην Συριά –Παλαιστίνη στα έτη 1450-1460 ΠΧ. Ωστόσο εδώ  είναι ο δεύτερος αποικισμός, διότι έχομεν στοιχεία για Κρητικών αποικισμό της περιοχής το 3000 ΠΧ περίπου.

Στο Πήλιο, που περιβάλλει τον Παγασητικό κόλπο, εκτός απ`την πλούσια βλάστησή του, στους πρόποδες του φυτρώνουν μοναδικά στο κόσμο φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες. Μεταξύ των πολλών φυτών, ένα το ονομάζει  «χειρώνιο», μας λέει  ο Δικαίαρχος(αρχαίος φιλόσοφος, ιστορικός, γεωγράφος, γραμματολόγος και λαογράφος, που υπήρχε και μαθητής του Αριστοτέλη, και απ’τα λίγα αποσπάσματα που σώθηκαν απ’τα έργα του έχουμε αυτές τις πληροφορίες) .

Από το βουνό Πήλιο και τη μεγάλη λίμνη Βοιβίδα, που γύρω της έβοσκαν τα βόδια, οι βούκολοι «κένταυροι», απ`το Πήλιο με τα φαρμακευτικά φυτά και τα φίδια, τα οποία το « χειρώνιο» η το «μεγάλο κενταύριο» είχε την δύναμη  να κάνει αβλαβή  η να τα σκοτώνει με το άρωμά του, όπως μας λεέι ο Δικαιαρχος, ξεκινούν οι χειρωνακτικές τέχνες, η Βοτανοθεραπευτική, μητέρα της ιατρικής, και αργότερα η γεωργία.(4)

Σύμφωνα με τον Υγίνο (Αστρν 11,14) όταν ο Ασκληπιός κλείστηκε μέσα σ`ένα σκοτεινό και κρυφό θάλαμο για ν`αναστήσει  τον Γλαύκο, το γιο του φίλου του Μινώα, ξαφνικά πετάχτηκε κάποιο φίδι και περιτυλίχθηκε στη ράβδο του. Ξαφνιασμένος κτύπησε  στο κεφάλι το φίδι και το εφόνευσε αλλά πάλι ξαφνικά παρουσιάστηκε ο σύντροφος του φιδιού και έθεσε πάνω στην πληγή του κάποιο βοτάνι και το πληγωμένο φίδι άρχισε  να παίρνει ζωή : το ίδιο θαυματουργό βότανο χρησιμοποιήσεν ο Ασκληπιός και ανάστησε και τον Κλαύκο.(5)

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο  Θεός του κάτω κόσμου, ο Πλούτωνας ερωτεύτηκε σφόδρα μία νύμφη, τη Μίνθη. Η γυναίκα του Πλούτωνα, η Περσεφώνη, ήτανε εξαιρετικά ζηλιάρα και καθήλωσε τη Μίνθη στο έδαφος. Ο Πλούτωνας λυπήθηκε την καημένη τη Μίνθη και την μεταμόρφωσε σε ένα ιαματικό  αρωματικό  φυτό τη μέντα.(5)

Παρατηρούμε ότι οι αρχαίοι λαίοι ήτανε πολύ κοντά στην φύση, στα φυτά, βότανα και αιθέρια έλαια αλλά όλα άλλαξαν  με την είσοδοι στο Χριστιανισμό, που , στο Μεσαίωνα, κυνηγούσε τις μάγισσες οι οποίες απλά εξασκούσαν την ιατρικά  του Ιπποκράτη, με βότανα και αιθέρια έλαια.

                                                                                               Η φύση

Η φύση είναι εδώ σε συμβίωση με τον ανθρώπου αλλά ο άνθρωπος πρέπει να την σεβαστεί.

Η ραγδαία εξέλιξη των επιστημών  κυρίως στους κλάδους της χημείας και της Βιολογίας  δημιουργεί  σήμερα  έναν απτό  προβληματισμό  για το ανθρώπινο μέλλον.  Στις αρχές της δεκαετίες  του ’90  η καλλιέργεια μεταλλαγμένων  προϊόντων  έφτανε τα 3  με 4 εκατομμύρια στρέμματα . Σήμερα έφτασε τα 400 εκατομμύρια και σε 15 χρόνια  75% των τροφίμων  θα προέρχεται από μεταλλαγμένα. Μέχρι σήμερα έχει διαπιστωθεί σίγουρα ότι προκαλούν κάποιες αλλεργίες στον άνθρωπο . Το ζήτημα όμως που τίθεται  είναι το εξής :  Οι νέοι αυτοί οργανισμοί δεν μπορούν να έχουν φυσιολογική εξέλιξή ¨Τι θα γίνει λοιπόν , όταν απελευθερωθούν  στο περιβάλλον ;  Μπορεί να καταστρέψουν άλλους οργανισμούς , μεταλλαγμένους και φυσικούς ;(?????) Μπορεί να οδηγήσουν  την πορεία της φυσικής εξέλιξης σε κατευθύνσεις, που ούτε καν τις φανταζόμαστε.(6)

                                                                                        Αιθέρια έλαια και ζώα

Τα αιθέρια έλαια δημιουργούνται από τα φυτά και για προστασία τους. Αυτό κάνει πολλά αιθέρια έλαια να είναι ακατάλληλα για θεραπεία των ζώων ειδικά τις γάτες . Αν θέλετε να ξέρετε αν τα Αιθέρια έλαια που αγοράζετε είναι γνήσια, ανοίξτε τα ένα ή δυο μέτρα από την γατούλα σας, αν αυτή απομακρύνεται, τότε έχετε αγοράζει μια ένας δυνατός έλαιο.

Πάντα συμβουλεύω τους πελάτες μου να χρησιμοποιούν ομοιοπαθητική, ιάματα, βελονισμός,Αιουρβεδα  ή TTouch για την θεραπεία των ζώων τους. Τα αιθέρια έλαια, τα αφήνουμε για ανθρώπους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ :

(1) Βασίλειος Μαυρομμάτης «Ομοιο-Παθητική : Η ολιστική ιατρική του παρελθόντος  και του μέλλοντος» Περιοδικό Δαυλός

(2) Πόπη Κανά- «Αιθέρια Έλαια»

(3) Nors S. Josephson -:»Greek Linguistic Elements in the Polynesian language”(Hellenicum Pacificum) Heildelberg 1987

4) Κωνσταντίνος Γεωργάνας « Η Κρήτη πανάρχαιο ορμητήριο εξερευνήσεως ολόκληρης της Γης» Περιοδικό Δαυλός – τεύχος 83 Νοέμβριο 1988

(5) –Δρ Κωνσταντίνος Μητροπουλος – « Ασκληπιός-Ασκληπιεία» περιοδικός Δαυλός τεύχος 42 Ιούνιος 1985

(6)  Συνέντευξη του Κ . Νίκος Κατσαρός , χημικό ερευνητή  στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Περιοδικό Δαυλός – Νοέμβριος 2001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.