Scroll Top

Συστημική αναπαράσταση με άλογα

IMG-20221116-WA0027

Το 2018, μυήθηκα στην Συστημική Αναπαράσταση με την αγαπημένη μου δασκάλα Ελληνο-Γερμανιδα: Mary Zapiti (1). Οι Οικογενειακοί Αστερισμοί είναι επίσης γνωστοί ως Συστημική Αναπαράσταση ή Συστημική Αναπαράσταση οικογένειας. Η Μαίρη μας είπε ότι το “ανακάλυψε” ο Bert Hellinger (16/12/1925- 19/09/2019) όταν στάλθηκε στη Νότια Αφρική, ως ιεραπόστολος, για να είναι με τους Ζουλού. Έζησε εκεί για 16 χρόνια , μιλώντας άπταιστα τη γλώσσα των Ζουλού, συμμετέχοντας σε τελετουργίες των Ζουλού. Εκεί ασχολήθηκε εντατικά με την επιρροή της” δυναμικής της ομάδας”. Στη συνέχεια ο Bert Hellinger έγινε ψυχαναλυτής και ολοκλήρωσε διάφορες εκπαιδεύσεις στην Πρωτοβάθμια Θεραπεία, τη Συναλλακτική Ανάλυση, την Υπνοθεραπεία Erickson και τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP).

“Με τα χρόνια, τελικά ανέπτυξε τη δική του μέθοδο: Η Συστημική Αναπαράσταση (Familien-Stellen) σύμφωνα με τον Bert Hellinger. Σήμερα είναι παγκοσμίως γνωστή και χρησιμοποιείται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Στην ψυχοθεραπεία, τη συμβουλευτική οργάνωσης και διαχείρισης, την εκπαίδευση, την ιατρική, δικαιοσύνη, ζωή και εκπαιδευτική συμβουλευτική και βοήθεια στη ζωή με την ευρεία έννοια. Είναι μια εκπαίδευση για τη ζωή.Ο Bert Hellinger ερεύνησε όλο και περισσότερο. Νέες ιδέες και ανακαλύψεις, που αποκτήθηκαν στην πράξη κατά τη διάρκεια σεμιναρίων, συνομιλιών, διαλογισμών και πολλών άλλων καταστάσεων ζωής, ενσωματώνονταν συνεχώς στη μέθοδό του. Μέχρι που έγινε σαφές ότι ο «Πρωτότυπος Οικογενειακός Αστερισμός σύμφωνα με τον Hellinger» είχε αναπτυχθεί πέρα από αυτό το επίπεδο. Αντί για μια άκαμπτη τεχνική που θα μπορούσε να μάθει και μια αξίωση να βοηθήσει, προέκυψε μια στάση πολύ ιδιαίτερου είδους, θα λέγαμε εξαρχής. Μια στάση «συναίνεσης σε αυτό που είναι – ακριβώς όπως είναι»» (2)

Το να συμμετέχεις σε μια συνεδρία είναι καταπληκτικό, σαν να είσαι στα Quantum πεδία. βιώνεις διαφορετικά συναισθήματα και γνωρίζεις και αγαπάς τους συνανθρώπους σου. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών μας, προέκυψε μια ερώτηση: τι θα γινόταν αν τα ζώα μπορούσαν να βοηθήσουν στους Οικογενειακούς αστερισμούς; Αυτή η ερώτηση απαντήθηκε πριν από ένα μήνα, όταν βρήκα τη Βραζιλιάνα Marly Cordeiro, να κάνει Συστημική Αναπαράσταση με άλογα στη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Marly Cordeiro

Η Marly Cordeiro δεν λέει ότι η Συστημική Αναπαράσταση είναι μια Μέθοδος, αλλά μια ομάδα ολοκληρωμένων τεχνικών που συνδέουν τη φιλοσοφία της ζωής και που βοηθούν στην ανάπτυξη των ανθρώπων και ενσωματώνουν το ον σε ένα σύστημα (οικογένεια, οργανισμός, σχολείο, γραφεία, βιομηχανία ή Εταιρία). Σύμφωνα με αυτήν, ο Hellinger έφερε την πνευματικότητα στην ομάδα των μεθόδων που ονομάζουμε Συστημική Αναπαράσταση, φέρνοντας την αγάπη στην ουσία της θεραπευτικής διαδικασίας. «Εργαζόμαστε με τρεις συνειδήσεις: ατομική, οικογενειακή συνείδηση ​​και υπέρτατη συνείδηση ​​ή πνευματική συνείδηση ​​(συλλογική ασυνείδητη), ενώνοντας επίσης την ψυχανάλυση για την πρόσβαση σε αυτήν την ασυνείδητη. Είναι επαγγελματίας “Consteladora” (κατασκευαστής Costellation/Συστημική) και δάσκαλος τα τελευταία 18 χρόνια (από το 2005). Είναι μαθήτρια του Bert Hellinger. Ήδη δασκάλα, αποφάσισε να ειδικευτεί όχι μόνο ως θεραπεύτρια αλλά και παιδαγωγός αλλά και ως διοργανώτρια εκδηλώσεων που σχετίζονται με τους Συστημική Αναπαράσταση. Εξήγησε ότι η Συστημική Αναπαράσταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής. Πράγματι, έχω έναν φίλο δικηγόρο στη Βραζιλία που σπουδάζει Συστημική Αναπαράσταση στη Νομική. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους οργανισμούς όπως βιομηχανίες, γραφεία, οικογένειες, εταιρείες, σχολεία …οπουδήποτε υπάρχει ομάδα ανθρώπων, ζώων ή και τα δύο μαζί.

Αυτές οι Αναπαραστάσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε μέρος της Κοινωνίας χρησιμοποιώντας τους τρεις παράγοντες: να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι και να ενεργείς. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό απηχεί το τελευταίο μου άρθρο στα ελληνικά, όταν ερεύνησα τη σχέση μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων και των ζώων. Ζούσαν (στην αρχή) στην ίδια σπηλιά, όπως σε μια ομάδα ή μια μίνι κοινωνία. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, ζώα (χοίροι, αγελάδες και άλογα) ζούσαν στο ισόγειο των αγροκτημάτων και των σπιτιών για να βοηθήσουν στη θέρμανση του σπιτιού για τους ανθρώπους που ζούσαν στον πρώτο όροφο. Οι άνθρωποι ήταν πάντα κοντά στα ζώα μέχρι τη Βιομηχανική Επανάσταση, όταν δημιουργήθηκαν τεχνητές πόλεις και η σχέση με τη φύση διακόπηκε. Η Marly, απόγονος ιθαγενών πολιτισμών της Βραζιλίας, ξεκίνησε να ασχολείται με τα άλογα το 2012 κυρίως επειδή καταγόταν από μια φάρμα, η ίδια, που της έδωσε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ζώα και φυτά από την παιδική της ηλικία. Οι επαγγελματίες στη Βραζιλία άρχισαν να εργάζονται με άλογα το 2012, ενστικτωδώς και συνειδητοποίησαν ότι το ίδιο συνέβαινε και σε άλλες χώρες. Κάνει επίσης Coaching με άλογα, το οποίο έμαθε από έναν επαγγελματία από την Ολλανδία. Η Marly ενσωματώνει πολλές τεχνικές στις θεραπείες που προσφέρει.

                                         Συνεδρία                                                                     

Η Marly αρχίζει να εξηγεί πώς λειτουργεί μια συνεδρία χρησιμοποιώντας ανθρώπους για ανθρώπους: “Χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη Gestalt, ένα άτομο που ενδιαφέρεται να εργαστεί σε ένα Σύστημα (οικογένεια, οργανισμός, γραφείο κλπ.), μπορούμε να το κάνουμε μεμονωμένα (στην κλινική ή στο διαδίκτυο) και χρησιμοποιούμε πληροφορίες του συνειδητού πεδίου που φέρνει το άτομο. Οι πόροι βρίσκονται στις συστημικές σχέσεις που έχει αυτό το άτομο με τον εαυτό του, την οικογένεια ή άλλα άτομα. Η ίδια εργασία μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας άλλα άτομα σε μια ομάδα· αυτά τα άτομα αντιπροσωπεύουν, σε ένα σύστημα ψυχοδράματος, άλλα άτομα, στοιχεία ή θέματα που έχει φέρει ο ασθενής στη συνεδρία. Υπάρχει μια διεύρυνση της συνείδησης λόγω μιας κβαντικής συγχρονικότητας. Στο τέλος, ο ασθενής ερμηνεύει τη σκηνή του αποτελέσματος ως σκηνή λύσης. Το αποτέλεσμα θα φέρει τον ασθενή σε μια νέα κατάσταση συνείδησης».

«Με τα άλογα, η διαφορά είναι η ομάδα των ιπποειδών που είναι ένα διαφορετικό είδος που είναι πιο αυθεντικό και πιο αληθινό από τους ανθρώπους επειδή οι άνθρωποι έχουν έναν νοητικό παράγοντα (εγώ και εαυτό) που χρησιμοποιούμε στις σχέσεις μας. Όταν χρησιμοποιούμε τον εαυτό μας, μπορεί να χρησιμοποιήσει την αυθεντικότητα που προέρχεται από την αγάπη, αλλά όταν βρισκόμαστε στο Εγώ, ο ασθενής δεν αναγνωρίζει τις ενέργειες και χάνουν τη δύναμη, επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ του θεραπευτή-πελάτη και της ομάδας που χρησιμοποιείται· η δουλειά γίνεται επιφανειακή».

Πατέρας και κόρη

 

Η Marly μου λέει ότι πολλά εξαρτώνται από την εμπειρία του θεραπευτή. Οι ενέργειες πρέπει να ερμηνεύονται από τα σώματα των συμμετεχόντων.”Με τα άλογα, είναι όμορφο, δεν χρειάζεται να ελέγχουμε, ως θεραπευτές, την κατάσταση. Ως θεραπευτής, έχω πολλές γνώσεις και πόρους, αλλά όλα αυτά δεν χρειάζεται με τα άλογα γιατί η ομάδα των αλόγων έχει τη δική της σοφία και σύνδεση με το πνεύμα της γης και την αγάπη για το πνεύμα. Είναι ένα φανταστικό έργο γιατί είναι βαθιά συνδεδεμένα με τον Φυσικό νόμο των Συστημικών Αστερισμών (τάξη, ιδιοκτησία και ενεργειακή ισορροπία). Θα πρέπει να μάθουμε από αυτούς».

Η Marly μου είπε μια όμορφη ιστορία της εμπειρίας της στην Αργεντινή με σχεδόν άγρια άλογα που είχαν επαφή μόνο με έναν άνθρωπο. Η Marly έφερε μια ομάδα μαζί της και παρατήρησε ότι τα άλογα αντέδρασαν σε δευτερόλεπτα, δείχνοντας τη σύνδεση κάθε περίπτωσης/ασθενούς σύμφωνα με το θέμα/πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Συγκρίνει μια συνεδρία με ανθρώπους, που χρειάζονται λίγα λεπτά για να μπουν μέσα στο θέμα, με δευτερόλεπτα που χρειάζονται τα άλογα.

 

 

  Ανθρώπους για άλογα

Ως αντίβαρο στα άλογα, η Marly φέρνει ομάδες ανθρώπων για να διευκολύνει τις διαδικασίες και για τα άλογα. Μου λέει μια ιστορία ενός αλόγου που θα μπορούσε να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κάνει αγώνες. Ο φύλακας του αλόγου κάλεσε τη Marly. γιατί ήθελε να μάθει αν αυτή θα ήταν καλή κατάσταση για το άλογο. Η απάντηση ήταν ναι, ήθελε να φύγει και να πάει να αγωνιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα τραύματα του παρελθόντος επιλύθηκαν και αγωνίζεται με χαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις μέρες μας.

  Γιατί να δουλεύεις με άλογα;

“Η απάντηση έρχεται από την καρδιά. Το άλογο, εκατό μέτρα από σένα, μπορεί να συνθλίψει το άλογό του με το δικό σου και τα πάντα. Η άνευ όρων αγάπη ρέει για μια ζωή.”

Είναι καιρός να επιστρέψουμε στη φύση και να αρχίσουμε ξανά να αλληλεπιδρούμε με ζώα και φυτά

 

1)https://maryzapiti.com/ell/

2)https://www.hellinger.com/en/bert-hellinger-the-original/bert-hellinger/short-biography/

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.